Având în vedere poziția exprimată public de 9 (nouă) dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), printre care procurorul general al PÎCCJ și secția de procurori a CSM (cu excepția domnului procuror Codruț Olaru), cu privire la rezultatul votului exprimat în Plenul CSM la data de 19.07.2022, AMASP, asociație profesională a procurorilor, solicită public următoarele:

  1. Inspecției Judiciare să se sesizeze din oficiu cu privire la cei 7 (șapte) membri magistrați ai CSM despre care există date certe că și-au exercitat funcția cu rea-credință, aspect care constituie abatere disciplinară conform art. 99 lit. t din Legea 303/2004.

  1. Procurorului General al PÎCCJ să își folosească prerogativa legală de a convoca, în ce formă consideră potrivit, Adunările Generale ala Procurorilor din toate parchetele din România, pentru a pune în discuție situația creată prin hotărârea din data de 19.07.2022 și a decide ce măsuri pot fi luate de către magistrații procurori pentru remedierea efectelor acestui act.

  1. Ministrului Justiției, domnul Cătălin Predoiu, să facă demersurile necesare pentru adoptarea, prin ordonanță de urgență, a unui text care să permită revocarea membrilor CSM conform exigențelor Curții Constituționale (aceasta declarând neconstituțional art. 55 din legea nr. 317/2004). În lipsa acestei modificări legislative magistrații se află în imposibilitatea demarării procedurilor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii care au încălcat în mod flagrant atribuțiile prevăzute de lege.

Rugăm, pe această cale, colegii din instanțele judecătorești și președinții acestor instanțe, să demareze, în temeiul art. 15-17 din  Regulamentul de ordine interioară al Instanțelor, procedura de convocare a adunărilor generale ale judecătorilor.

Considerăm că, prin intermediul adunărilor generale ale procurorilor și judecătorilor, magistrații pot să își exprime opinia privind efectele pe care hotărârea plenului CSM le are asupra sistemului judiciar în ansamblul său, să solicite demisia membrilor care au votat contrar dispozițiilor legale, să constate dacă această hotărâre este de natură să afecteze independența justiției și supremația legii și să adopte formele corespunzătoare de protest împotriva modului arbitrar în care actualul CSM înțelege să își îndeplinească prerogativele constituționale.